Er is veel geschreven over de rol van HR. Er is veel gezegd over het belang van de HR-Manager
In het MT. De werkelijkheid is echter taai en bezaaid met valkuilen.
Zeker… de HR-Manager hoort in het MT, als hij of zij wezenlijk bijdraagt aan de realisatie aan de doelen van de organisatie op (midden) lange termijn.
We zien sowieso niet zoveel dat organisaties zich op de (midden)lange termijn richten. En als ze het al doen, dan blijft de HR-bijdrage vaak onderbelicht.
De HR-Manager geeft niet altijd thuis; druk, druk, druk.. Wat toch wel een brevet van onvermogen is. Maar vooral een gemiste kans om op strategisch niveau mee te denken. Dat is echter zeker niet altijd te wijten aan de HR-Manager zelf.
Het zit vaak ingebakken in de cultuur, het systeem of hoe je het ook noemt. Bijvoorbeeld: de directeur wil geen sterke HR, omdat hij het allemaal zelf wil bepalen. Managers gebruiken HR als pispaal, omdat ze het zelf ook allemaal niet meer weten. En HR is maar druk bezig met branden blussen en krijgt op operationeel vlak best wel wat voor elkaar, maar het is nooit af. Het werk blijft toestromen; HR bijt zich in zijn eigen staart.
Dan is het tijd om uit de cirkel van dienstbaarheid (Ron Meyer, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan de TIAS Business school) te stappen. Dat is de vicieuze cirkel van zienswijzen en gedragingen, die HR gevangenhouden:
- Als oplossers van personeelsgedoe
- Omdat ze bezig zijn met datgene wat weggehouden wordt van managers die het niet meer weten
- Omdat HR dan een “dissatisfier” is van jewelste; je wordt er niet blij van, alleen maar chagrijnig als het niet werkt
- Omdat HR denkt dat het zo moet zijn en nog meer zijn best doet om te “pleasen”, maar dat werkt natuurlijk niet.
Je als HR-Manager echt uit dat patroon moeten stappen; het is niet goed voor de organisatie, het is niet goed voor je medewerkers en het is niet goed voor je gezondheid.
Hoe doe je dat nou?
Het is veel werk, maar het is niet moeilijk; om met Cruijff te spreken: “als je het een keer weet, dan zie je het”. Je verdiept je in je visie op mensen, in de cultuur en patronen in je organisatie, in de wijze van aansturing, in de samenwerking, in de competenties, ambities en prestaties.
Dat doe je aan de hand van erkende organisatietheorie, waar je je eigen kennis en zienswijzen op toetst en zo de bouwstenen van je HR-strategie vergaart.
Kortom: je gaat de Masterclass HR-visie en – strategie volgen, om meer impact te hebben op jouw organisatie😁
Reactie plaatsen
Reacties